WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA - IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :
Masjid Putra, Putrajaya

Masjid Putra Sebagai Pusat Dakwah Pelancongan Terulung Negara.

MISI

Menjadikan Masjid Putra Sebagai Pusat Kefahaman Islam Melalui Gerak Kerja Dakwah Secara Inklusif Bagi Melahirkan Khaira Ummah.

OBJEKTIF

- Menjadikan Masjid Putra Sebagai Model Dalam Aspek Pengurusan dan Pengimarahan Kepada Masjid-Masjid Lain di Malaysia.
- Menjadikan Masjid Putra Sebagai Destinasi Mesra Pelancong.
- Menjadikan Masjid Putra Sebagai Pusat Kelahiran Pemandu Pelancong Muslim Bertauliah.

FUNGSI

- Pengurusan perhubungan awam dan pelancongan termasuklah domestik dan antarabangsa.
- Pengurusan dan penyelarasan hal ehwal teknologi maklumat.
- Pengurusan dan penyelarasan hal ehwal pentadbiran seperti sumber manusia; aset dan stor; fail dan dokumen; kontraktor senggaraan, kawalan
  keselamatan, pembersihan dan lain-lain.
- Pengurusan dan penyelarasan hal ehwal kewangan seperti belanja mengurus dan belanja pembangunan serta tabung akaun amanah.
- Penyelarasan dan pelaksanaan program pengimarahan masjid.
- Penyelarasan dan pelaksanaan aktiviti menyantuni masyarakat setempat dan antarabangsa.
- Penyelarasan dan pelaksanaan kelas pendidikan menyeluruh termasuk dewasa, remaja dan kanak-kanak.

MOTO

Masjid Putra Nukleus Dakwah Sejagat.

ETIKA KERJA

- Ceria, Mesra dan Beradab.
- Segera, Efisien dan Berkualiti.
- Beretika, Profesional dan Berintegriti.

PIAGAM PELANGGAN

- Memperkasakan Pendidikan Islam yang Inklusif Meliputi Pelbagai Lapisan Masyarakat.
- Melaksanakan Urusan Khidmat Sosial dan Komuniti yang Efisien dan Eksklusif.
- Membina Rangkaian Perhubungan Komuniti Domestik dan Antarabangsa Secara Berterusan Sepanjang Tahun.
- Menjadi Pusat Rujukan Dakwah Pelancongan Islam.